Συστήματα συναγερμού

Τα Συστήματα συναγερμού ή ασφαλείας σπιτιών αποτελούν ένα διαδεδομένο μέσο πρόληψης αλλά και καταστολής εγκληματικών και άλλων ενεργειών. Η εγκληματικότητα στις μέρες μας είναι μια υπόθεση που θα πρέπει αργά η γρήγορα να απασχολήσει όλους μας. Τα κρούσματα διαρρήξεων ολοένα και αυξάνονται, ενώ πολλές φορές συνοδεύονται από αλόγιστη βία προς τους κατοίκους που τυγχάνει να βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους τη στιγμή της διάρρηξης.

Συστήματα συναγερμού και τα συστατικά τους στοιχεία

Όλα τα τυπικά συστήματα συναγερμού αποτελούνται από:

Συστήματα συναγερμού Fort security

 1. τις μαγνητικές επαφές

  Οι μαγνητικές επαφές τοποθετούνται σε όλα τα ανοίγματα του χώρου καθώς και κρυμμένες μέσα στα κουφώματα (αλουμίνιο) ώστε να μην είναι προσβάσιμες από τρίτους και υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς για να ταιριάξουν όσο καλύτερα γίνεται με τα πλαίσια. Κολλούνται με ειδική κόλλα πάνω στο κούφωμα και αν για κάποιο λόγο δεν μας καλύπτει η κόλλα τοποθετούνται ειδικές μαγνητικές επαφές οι οποίες βιδώνονται πάνω σε αυτό. Επιπλέον, υπάρχουν μαγνητικές επαφές φλαντζωτές, χωνευτές (οι οποίες “θάβονται” μέσα στον τοίχο ή στο πλαίσιο) και αυτοκόλλητες.Τέλος, σε περίπτωση που έχουμε γκαραζόπορτα τοποθετείται μια ειδική ατσάλινη, μαγνητική επαφή η οποία είναι πιο ανθεκτική στις πιέσεις που ασκούν τα αυτοκίνητα όταν εισέρχονται και εξέρχονται από το γκαράζ.
  Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή: καθώς αποτελούνται απο δύο μέρη που επικοινωνούν με μαγνητικό πεδίο, όταν αυτό ανοίξει δίνουν αυτόματα εντολή ενεργοποίησης του συναγερμού.

 2. τα Radars

  Οι ανιχνευτές κίνησης ανιχνεύουν οποιαδήποτε κίνηση υπάρξει στον χώρο στον οποίο έχουμε τοποθετήσει τον συναγερμό. Τοποθετούνται σε ύψος 2m περίπου από το δάπεδο, με ειδική βάση στον τοίχο και με τέτοιο τρόπο, ώστε να κοιτούν πάντα προς τα ανοίγματα που έχει ο χώρος.
  Αυτά λειτουργούν ως εναλλακτική ασφάλεια στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να περάσει το πρώτο εμπόδιο που είναι οι μαγνητικές επαφές. Χωρίζονται σε απλά Radar και Radar τύπου Pet.
  Τα Radar τύπου pet εγκαθίστανται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν κατοικίδια μέσα στο σπίτι και τα οποία θέλουμε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, έχοντας παράλληλα οπλισμένο τον συναγερμό, χωρίς να εμποδίζεται καθόλου η λειτουργία του με το να ενεργοποιείται χωρίς αιτία διάρρηξης το σύστημα.

 3. το πληκτρολόγιο

  Το πληκτρολόγιο είναι το μηχάνημα (control panel ή keypad) από όπου μπορείτε να ελέγξετε όλο το σύστημα. Συνήθως οι βασικότερες θέσεις τοποθέτησης πληκτρολογίων είναι κοντά στις κύριες εισόδους, στο γκαράζ και στα υπνοδωμάτια ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση κατά την είσοδο και έξοδο μας από τον φυλασσόμενο χώρο κάθε φορά που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε το σύστημα.
  Από το πληκτρολόγιο ελέγχου γίνεται ο προγραμματισμός του συστήματος από τον εξειδικευμένο τεχνικό της εταιρίας μας. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει, εν ολίγοις, τον καθορισμό των ζωνών ελέγχου του συστήματος, την εισαγωγή κωδικών χρήστη και γενικά κάθε εντολή που δίνουμε στο σύστημα συναγερμού ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις ασφαλείας της κάθε εγκατάστασης. Οι βασικές λειτουργίες ελέγχονται από το keypad όπως τα Armed (ενδεικτικό οπλισμού), Bypass (ενδεικτικό απομόνωσης ζωνών), Cancel (ενδεικτικό ακύρωσης), Chime (ενδεικτικό αναγγελίας ή “κουδούνισμα”), Exit (ενδεικτικό χρόνου εξόδου), Fire (ενδεικτικό πυρανίχνευσης), Instant (ενδεικτικό άμεσου συναγερμού), Power (ενδεικτικό τροφοδοσίας), Ready (ενδεικτικό ετοιμότητας οπλισμού), Service (ενδεικτικό σέρβις), Stay (ενδεικτικό παραμονής στο χώρο). Ο πίνακας ελέγχου μας δίνει επίσης όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία του την τελευταία φορά που «χτύπησε» ο συναγερμός, καθώς και ποιος αισθητήρας ενεργοποίησε ή απενεργοποίησε τον συναγερμό (και σε ποιο χώρο ή ζώνη ελέγχου). Τα πληκτρολόγια υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και χρώματα.

 4. την εξωτερική σειρήνα

  Η εξωτερική σειρήνα είναι ένα πολύ βασικό μέρος του συστήματος γιατί χάρη σε αυτό ενημερωνόμαστε και εμείς αλλά και όλοι οι γείτονες ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον χώρο μας. Μια σειρήνα συναγερμού τοποθετείται σε όσο πιο δυσπρόσιτο σημείο γίνεται ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση σε αυτή παρά μόνο με σκάλα αλλά η εμφανής θέση της σειρήνας από τους περαστικούς είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά για την ασφάλεια του σπιτιού, αφού αποτρέπει εύκολα τους ερασιτέχνες διαρρήκτες. Η τροφοδοσία της γίνεται με καλώδιο από την κεντρική μονάδα του συναγερμού αλλά έχει και δική της μπαταρία που της παρέχει ενεργειακή αυτονομία τουλάχιστον για ένα 24ωρο.
  Μέσα από το εξωτερικό καπάκι της σειρήνας τοποθετείται ειδικό ατσάλινο προστατευτικό κάλυμμα ώστε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση στα καλώδια και στη μπαταρία της. Επίσης, προστατεύεται από ένα ειδικό διακόπτη (Tamper) με τον οποίο έχοντας κάνει τον κατάλληλο προγραμματισμό ενεργοποιείται ο συναγερμός οποιαδήποτε στιγμή ανοιχτεί το καπάκι της. Με αυτόν τον τρόπο η παραβίασή της καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έργο.
  Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια. Η ένταση της είναι από 112db μέχρι 120db και μαζί με τον φάρο που διαθέτει ενσωματωμένο, αναβοσβήνει σε κατάσταση συναγερμού ώστε να γίνεται πάντα αντιληπτό σε όλους γύρω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το χώρο σας.

 5. την εσωτερική σειρήνα

  Τοποθετείται εσωτερικά του κτιρίου ως εναλλακτικός τρόπος ειδοποίησης, όταν ενεργοποιείται το σύστημα συναγερμού και στην ακραία περίπτωση που καταφέρει κάποιος να εξουδετερώσει την εξωτερική σειρήνα. Η εσωτερική σειρήνα είναι μικρή σε μέγεθος και αρκετά διακριτική. Τοποθετείται συνήθως επάνω από την κεντρική μονάδα η κοντά σε ένα από τα Radars. Ποικίλλουν σε σχέδια και η ένταση τους κυμαίνεται όπως και στις εξωτερικές σειρήνες, στα 100db με 120db. Τέλος, είναι και αυτές εφοδιασμένες με τον ειδικό διακόπτη (Tamper) ώστε να είναι δύσκολη η παραβίαση τους.

 6. την κεντρική μονάδα ή πίνακα

  Είναι η βασική μονάδα, που συντονίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες ενός συστήματος συναγερμού! Λαμβάνει τα σήματα από τους διάφορους αισθητήρες, καταγράφει όλα τα συμβάντα και ενεργοποιεί τις εξόδους, ανάλογα με τον προγραμματισμό του. Βασικά χαρακτηριστικά του πίνακα, είναι ο αριθμός των διαφορετικών περιοχών που μπορεί να οπλίζει και να αφοπλίζει με διαφορετικούς κωδικούς (partitioning), καθώς και ο αριθμός ζωνών που υποστηρίζει. Σε μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οπλισμού (όλων ή μερικών, κατ’ επιλογήν) των περιμετρικών ανοιγμάτων (πόρτες-παράθυρα) με αφοπλισμένους (όλους ή κάποιους) από τους αισθητήρες ανίχνευσης (ραντάρ). Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αν βρίσκεστε στο εσωτερικό του προστατευόμενου χώρου, μπορεί το σύστημα συναγερμού να λειτουργεί! Τοποθετείται μέσα σε ειδικό σιδερένιο κουτί το οποίο μπορεί να κλειδώνει με κλειδί αν είναι θεμιτό. Χρησιμοποιούμε διάφορα μοντέλα ανάλογα με το πόσες ζώνες επιθυμείτε να έχει το σύστημα σας. Εάν δεν μας καλύπτει ο αριθμός των ζωνών υπάρχει το κιτ διπλασιασμού με το οποίο έχουμε τις διπλάσιες ζώνες χωρίς μεγάλο κόστος. Κατασκευάζεται από τις DSC, Paradox και Sigma.

Έν κατακλείδι, τα ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού αποτελούν αξιόπιστες και σχετικά οικονομικές λύσεις για την ασφάλεια εγκαταστάσεων και ανθρώπων και αποτελούν τη μόνη λύση ενάντια στους κλέφτες και σε κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες.

Πάντα η πρόνοια είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις αλλά οι άνθρωποι τείνουν να παραμελούν το νευραλγικό τομέα της ασφάλειας του σπιτιού με αποτέλεσμα να έρχονται σε εμάς “μετά” τρομοκρατημένοι. Δεν έχετε παρά να τα τοποθετήσετε πριν να είναι πολύ αργά… Κάνετέ το τώρα!

Share on Facebook
Share on LinkedIn
Post on Twitter