Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης

Μια εισαγωγή στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης

Η ασφάλεια εξωτερικών χώρων και εγκαταστάσεων (βιομηχανικών, οδών, εργοταξίων κτλ.) έγκειται στην πρόληψη και στην αποφυγή τραυματισμών, κινδύνων και εγκληματικών ενεργειών ή βανδαλισμών με την τοποθέτηση ανθρώπινου δυναμικού για φύλαξη και περιπολία και με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών είναι η τοποθέτηση ενός CCTV.

Αρχικά, θα πρέπει να εστιάσουμε στα σημεία εκείνα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ώστε η προσφερόμενη λύση να καλύπτει τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

 • Η ανάλυση και μελέτη μιας εγκατάστασης με κάμερες ασφαλείας είναι απαραίτητη πριν την τοποθέτηση ενός συστήματος CCTV, γιατί είναι αυτή που θα αποκαλύψει τα προβλήματα ασφαλείας με ένα μεθοδολογικό τρόπο και όχι ως αποτέλεσμα ενός έκτακτου γεγονότος.
 • Η επιτυχία, εντούτοις, δεν είναι απλά η ανάπτυξη ενός τέλειου σχεδίου ασφαλείας που βασίζεται σε ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απόλυτη προστασία είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς να δαπανηθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό χρημάτων και χωρίς να υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης ή μιας εγκατάστασης ή ενός δημοσίου έργου π.χ οδικές αρτηρίες και τούνελ, σιδηρόδρομοι, σχολεία, νοσοκομεία κτλ.
 • Η επιτυχία λοιπόν έγκειται στο να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατο για ένα κακόβουλο άτομο, να παραβιάσει την ασφάλεια του χώρου χωρίς να καταγραφεί.

Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης - Fort security
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση και καταγραφή ενός χώρου με κάμερες ασφαλείας:

Digital Video Recorder – DVR

Οι διαδικασίες και τα μέσα επεξεργασίας και αποθήκευσης εικόνων σε ένα κλειστό κύκλωμα αποτελούν κομβικούς παράγοντες σε μια συνολική πλατφόρμα επιτήρησης, μιας και επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα και απόδοση του συστήματος ασφαλείας. Οι εικόνες που συλλέγονται από τις κάμερες μεταφέρονται στο κέντρο ελέγχου ( DVR ) για επιλογή, επεξεργασία, απεικόνιση στις τοπικές οθόνες, καταγραφή, αποθήκευση και μεταφορά σε απομακρυσμένες θέσεις χειρισμού, εφόσον απαιτείται.

Κάμερες ασφαλείας IP – CCTV

Ένας από τους τρόπους επιτήρησης χώρων είναι και η χρήση συστήματος οπτικής παρακολούθησης, μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) ή μέσω δικτύου (IP).
Οι κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση του επαγγελματικού χώρου και σε συνδυασμό με τα DVRs επιτυγχάνουμε την αδιάλειπτη καταγραφή ,τοπική και απομακρυσμένη παρακολούθηση. Μέσα από πληθώρα επιλογών όπως κάμερες για εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, κρυφές κάμερες, κάμερες ip δικτύου, κάμερες εξωτερικές PTZ, κάμερες για νύκτα κτλ.

Χαρακτηριστικά καμερών ασφαλείας – CCTV

Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να διαχωριστούν σε επιμέρους κατηγορίες με βάση: α) το χώρο εγκατάστασης για τον οποίο είναι κατάλληλες και β) ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες τους.

 1. Χώρος εγκατάστασης

 2. Εξωτερικές

  Συνήθως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε άσχημες καιρικές συνθήκες και σε προσπάθειες βανδαλισμού τους. Λόγω των παραπάνω ορισμένες κάμερες της κατηγορίας αυτής είναι εξοπλισμένες με θερμαντικές διατάξεις ή ανεμιστήρες, ενώ άλλες βρίσκονται εντός προστατευτικού περιβλήματος. Συνήθως οι εξωτερικές κάμερες πρέπει να ανταπεξέλθουν του προβλήματος χαμηλού φωτισμού και για αυτό το λόγο είναι εφοδιασμένες με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας ή νυχτερινής & ημερήσιας λήψης.

  Εσωτερικές

  Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους προορίζονται για χρήση εντός κτιριακών εγκαταστάσεων και για αυτό το λόγο δεν παρουσιάζουν την ίδια ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες όπως οι εξωτερικές κάμερες.

 3. Πρόσθετες λειτουργίες

 4. Νυχτερινής & Ημερήσιας Λήψης*

  Έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού. Οι συνθήκες φωτισμού μετριούνται σε μονάδες Lux που περιγράφουν την ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε μία περιοχή εμβαδού 1m2 ανά δευτερόλεπτο. Τα συνήθη επίπεδα φωτισμού σε ενδεικτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας/ νύχτας παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα:

  Ενδεικτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας/νύχτας Μονάδες μέτρησης φωτισμού (LUX)
  Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια πλήρης καλοκαιρινής ηλιοφάνειας 50.000
  Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια συννεφιασμένης ημέρας 10.000
  Περιβάλλον καταστήματος/γραφείο 500
  Εξωτερική περιοχή κατά τη διάρκεια της αυγής/σούρουπο 1-10
  Κεντρικός φωτιζόμενος δρόμος κατά τη διάρκεια της νύχτας 30
  Παράπλευρος φωτιζόμενος δρόμος κατά τη διάρκεια της νύχτας 0,5 – 3

  * Oι συγκεκριμένες κάμερες δεν είναι κατάλληλες για περιπτώσεις όπου υπάρχει πλήρες σκοτάδι αλλά ιδιαίτερα χαμηλός φωτισμός (τάξης μεγέθους 0,1 Lux). Στις περιπτώσεις όπου οι συνθήκες φωτισμού είναι ακόμα χαμηλότερες οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελούν μονόδρομο.

  Υπέρυθρης ακτινοβολίας

  Βασίζονται στη τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας και είναι κατάλληλες για συνθήκες πλήρους σκότους (0 Lux). Οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι εφοδιασμένες με φώτα LED υπερύθρων που φωτίζουν το πεδίο παρατήρησης έτσι ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή εικόνων. Στη συνέχεια παρατίθενται δύο εικόνες που αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ της κάμερας νυχτερινής & ημερήσιας λήψης και της κάμερας υπέρυθρης ακτινοβολίας.

  Ενδεικτικές διαφορές ανάμεσα στα προηγούμενα είδη καμερών:

  κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης: Day / night camera κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης: Infrared camera
  Κάμερα Νυχτερινής & Ημερήσιας Λήψης Κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας

  IP Δικτύου

  Μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω τοπικού δικτύου υπολογιστών ή μέσω διαδικτύου. Ουσιαστικά μία IP CCTV κάμερα παρακολούθησης είναι μία κάμερα δικτύου (webcam) υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παρακολούθησης. Επειδή η IP κάμερα στέλνει και λαμβάνει σήμα μέσω δικτύου, είναι προσβάσιμη εξ’ αποστάσεως, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν εικόνα από όποιο σημείο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

  PTZ (Pan Tilt Zoom)

  Παρέχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού για την πραγματοποίηση λειτουργιών όπως στρέψη, εστίαση και μεγέθυνση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ορισμένες PTZ κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να προγραμματιστούν έτσι ώστε να πραγματοποιούν προδιαγεγραμένες διαδρομές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού μπορούν να στραφούν αυτόματα προς ένα σημείο προτού επιστρέψουν στην προδιαγεγραμμένη σάρωση του χώρου.

Share on Facebook
Share on LinkedIn
Post on Twitter